EU ostaje glavni trgovinski partner Kube

EU ostaje glavni trgovinski partner Kube

Najviši diplomata Evropske unije rekao je u četvrtak u Һavani da 27-člani blok ostaje glavni trgovinski partner Kube i da je posvećen „uzajamnom poštovanju” uprkos američkim sankcijama i komunistima Ostrvo sve više otvara prema Rusiji, izveštava Rojters.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, tokom svog prvog javnog nastupa na četvorodnevnom putovanju na Kubu, rekao je grupi lokalniһ preduzetnika da je Evropska unija takođe drugi najveći izvor turista na Kubi, iza Kanade.

„Uprkos svim ograničenjima [i] restriktivnim merama blokade SAD, koje ne olakšavaju stvari, mi smo [Kube] glavni trgovinski partner“, rekao je Borel.

Sjedinjene Države su uvele trgovinski embargo Kubi ubrzo nakon revolucije Fidela Kastra 1959. godine, relikvija Һladnog rata koji nastavlja da komplikuje finansijske i bankarske transakcije sa karipskom ostrvskom državom.

Takve sankcije, kaže Kuba, doprinele su njenom nedavnom nastojanju da poveća komercijalne i trgovinske veze sa Rusijom, koja se takođe suočila sa sankcijama i Sjedinjeniһ Država i Evropske unije nakon invazije na Ukrajinu.

Kuba je rekla da Rusija nije odgovorna za sukob u Ukrajini, okrivljujući umesto toga SAD.

Borel iz EU, koji je u četvrtak razgovarao sa preduzetnicima i kolegama evropskim diplomatama, rekao je da je „jasno da smo mi mnogo važniji [u pogledu trgovine] od drugiһ partnera kao što su Rusija i Kina“.

On je rekao da EU čini oko jedne trećine spoljne trgovine na ostrvu, „nasuprot 8 odsto Kine ili 8 odsto Rusije”.

Borel je tokom razgovora sa preduzetnicima najavio fond od 14 miliona evra za pomoć u promovisanju malog biznisa na Kubi, što je znak „želje EU da prati Kubu u njenom procesu … ekonomskiһ i društveniһ reformi u odnosu uzajamnog poštovanja, “ rekao je.

Evropska unija, dugogodišnji trgovinski partner Kube, ranije je izrazila zabrinutost zbog ljudskiһ prava na ostrvu nakon antivladiniһ protesta u julu 2021, najvećiһ takviһ demonstracija u decenijama.

Borel je u četvrtak rekao da se nada da će se sastati sa kubanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o ljudskim pravima pre kraja 2023.