Zajesnica srpskih opština ili napuštanje kosovskih institucija

Zajesnica srpskih opština ili napuštanje kosovskih institucija

Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom propisane obaveze biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na Kosovu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova u Beogradu rekao da odbijanje Prištine da razgovara o forimranju Zajenice srpskih opština (ZSO) predstavlja „udar na vitalne interese srpskog naroda i ugrožava njegova kolektivna politička i ekonomska prava“.

Formiranje ZSO, naveo je Petković, strateški je interes Srba na Kosovu i svako ignorisanje obaveze da ZSO bude formirana sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa Briselskim sporazumom biće tretirano kao „otvoren napad na stečena prava srpskog naroda“.

Upitan šta će konkretno biti razlog zbog koga će Srbi napustiti kosovske institucije, i da li možda postoji nekakav rok u kom bi Priština morala da formira ZSO, Petković je odgvorio da je „Priština ta koja ne ispunjava svoje obaveze“ i upitao šta je to na šta se Beograd obavezao, a da nije ispunio.

On je rekao kako građani „sve vreme slušaju Prištinu kako neće da formira ZSO“ i pitao gde su obaveze Beograda ako „takozvani Ustavni sud Kosova“ poništi 22 od 23 principa dogovorenih u Briselu.

Petković je naveo i da su pored najave istupanja Srba iz kosovskih institucija ukoliko Priština ne pristane na dijalog o SZO, na sastanku sa kosovskim Srbima dogovorene još četiri zajedničke tačke.