Usvojen predlog rebalansa. deficit 483 milijarde

Usvojen predlog rebalansa. deficit 483 milijarde

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. godinu, kojim su predviđeni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde.

Navedenim predlogom odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica pandemije, koja su opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, povećani su i transferi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

Rebalansom budžeta opredeljena su i sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi.

Projekcija privrednog rasta za ovu godinu revidirana je naviše sa minus 1,8 na minus jedan odsto, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi, a konstatovano je da bi u slučaju odsustva mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP u ovoj godini iznosio oko pet odsto.