Vučić: U nedelju više od 3 000 obolelih

Vučić: U nedelju više od 3 000 obolelih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će u nedelju u Srbiji verovatno biti više od 3.000 zaraženih i da će to biti najgori dan do sada po broju obolelih od korona virusa.

On je, obilazeći radove na izgradnji kovid bolnice u Batajnici, rekao da je do 22:00 časa bilo više od 1.500 novozaraženih i da se „bolnice pune“, tako da se „plašimo onog što sledi“, jer će „za pet dana, ako ovako nastavimo, biti puni kapaciteti bolnica“.

Vučić je najavio da bi bolnica trebalo da bude završena 1. decembra, a da pacijenti moraju da počnu da se primaju sledećeg dana.

Srbija je jedina u Evropi koja je na taj način gradila bolnicu, ocenio je on i precizirao da će nove kovid bolnice koje se grade u Batajnici i Kruševcu koštati između 70 i 80 miliona evra.

Vučić je naveo da bi bolnica u Batajnici trebalo da ima 930 ležajeva, a od toga 250 mesta za intenzivnu negu i da je veliki uspeh što će biti izgrađena za samo četiri meseca

Govoreći o stanju sa korona virusom, naglasio da je, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, molio Krizni štab da se ne pooštravaju mere, jer treba voditi računa i o ugostiteljima i porodicama zaposlenih.

Za kafiće i restorane, dodao je on, trebalo bi sačekati još dva do tri dana, pa da se vidi šta uraditi.

Baš me briga šta bi rekli ljudi, hoćete da protestujete ili nećete, mene interesuju životi ljudi. Mene brine ekonomija, poručio je Vučić, uz konstataciju da više ne može da sluša „te zavereničke teorije da je korona izmišljena bolest“.

Sram vas bilo koji to govorite, poručio je on neimenovanim „govornicima“, kao što je u nekoliko navrata potom to učinio, obraćajući se u kamere, na više tema o kojima je pitan.

Vučić je rekao da se posle povratka sa sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici testirao na koronu dva puta i da nije bio pozitivan, ali je pozvao sve građane Srbije da vode računa o „bakama i dekama“ da se oni ne zaraze.

Odgovarajući na novinarska pitanja, a nekoliko se odnosilo na izbore u SAD, Vučić je izjavio da bolje poznaje demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, nego dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa, ali da se nada dobroj saradnji sa SAD.

Nikada o Bajdenu nijednu ružnu reč nisam rekao. Njega poznajem bolje nego Trampa. Pre tri dana sam rekao da će Bajden verovatno da pobedi, ali mislim da je za Srbiju bolje da Tramp pobedi, podsetio je Vučić.