Balkanska istraživačka mreža: Saradnici Vlade krili podatke o Covid-19

Balkanska istraživačka mreža: Saradnici Vlade krili podatke o Covid-19

Saradnici premijerke Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktor IT sektora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje učestvovali su u izradi Informacionog sistema Covid-19 i imali su uvid u stvarni broj testiranih, obolelih i umrlih od virusa korona koje je prikupljao Institut Batut, saznaje Balkanska istraživačka mreža.

Na sajtu Javno.rs objavljeno je da se Svetlana Jovanović, viša savetnica pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije, navodi kao glavni kontakt „za sva tehnička pitanja u vezi sa korišćenjem informacionog sistema Covid-19“ u Korisničkom uputstvu koje je u aprilu 2020. godine prosleđeno svim zdravstvenim ustanovama radi evidentiranja zaraženih virusom korona.

Jovanović nije želela da razgovara za BIRN, uz napomenu da je bila „tehnička podrška“ i da nije „imala uvid u podatke“.

Član Kriznog štaba Predrag Kon je u utorak u vestima Njuzmaks Adrija rekao da su njegova istraživanja pokazala da je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je bilo pismeno prijavljeno, tri meseca pošto je BIRN objavio da podaci iz Informacionog sistema pokazuju da je broj umrlih od korone višestruko veći od zvanično saopštenog. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *