Nova tranša pomoći EU

Nova tranša pomoći EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je danas zahtev za isplatu treće tranše podrške Evropske unije od osam miliona evra, koja će se koristiti za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom Srbije, a uplata se očekuje početkom naredne godine.

Kako je saopšteno iz kabineta ministarke, Joksimović je rekla da je „cilj te podrške da pomogne Vladi Srbije u uspostavljanju granica koje su otvorene za slobodni protok ljudi i robe, ali su pritom dobro kontrolisane i zaštićene od nezakonitih aktivnosti bilo koje vrste, u skladu sa smernicama i načelima EU za integrisano upravljanje granicom“.

Treća tranša je poslednja predviđena na osnovu sporazuma koji uređuje njenu primenu, ali je na zajedničku inicijativu Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva unutrašnjih poslova dogovorena još jedna, dodatna tranša podrške koja bi se povukla naredne godine.

„Možemo da konstatujemo da smo u saradnji sa MUP obezbedili apsolutnu iskorišćenost podrške u iznosu od 28 miliona evra u formi direktne budžetske podrške od 2016. do danas“, rekla je Joksimović, navodi se u saopštenju.