Kisić Tepavčević: Svakog dana veći broj novozaraženih

Kisić Tepavčević: Svakog dana veći broj novozaraženih

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da građane Srbije ne treba da teši to što je bolja situaciija nego u regionu, jer se svakog dana povećava broj slučajeva, ali i da je dobro to što rast broja pozitivnih ne povećava i broj zbrinutih u bolnicama, kao ni onih na respiratorima!

Dr Kisić Tepavčević navodi da zbog činjenice da idemo ka hladnijem vremenu može da se očekuje porast broja slučajeva.

„Nije ni u sve zemlje u isto vreme ušao virus, tako se i sad razlikuje. Mi koliko god više da znamo, još ne znamo o imunitetu posle preležane bolesti, kao ni o kolektivnom imunitetu.Izbegavamo i da pričamo o kolektivnom imunitetu dok ne stigne vakcina“, rekla je dr Kisić Tepavčević za TV Prva.

„Videli smo da, čim mu se dozvoli, virus se širi kao požar u šumi, to je njegova karakteristika“, objašnjava doktorka i podseća da disciplinom može da se spreči to širenje, kao na primer u Kini.

„Mnoge zemlje su uvele meru nošenja maski na otvorenom, ali to treba prilagoditi, zavisi da li ste negde s porodicom u prirodi ili na nekoj prometnoj ulici s mnogo ljudi“, objašnjava doktorka.

„Nošenje maski i distanca jesu dovoljne mere, ali onda kada ih se svi pridržavaju. Sve druge, kao što je skraćenje rada nekih objekata, samo podržavaju osnovne mere“, navodi dr Kisić Tepavčević.