Vlast Severne Koreje godišnjicu partije proslavila noćnom vojnom paradom

Vlast Severne Koreje godišnjicu partije proslavila noćnom vojnom paradom

Severna Koreja je danas održala veliku vojnu paradu i masovni skup u Pjongjangu u znak proslave 75. godišnjice osnivanja vladajuće komunističke partije.

Centralno mesto na višečasovnoj proslavi imao je lider države i Radničke partije Koreje Kim Džong Un, a prisustvovale su desetine hiljada gradjana.

Analitičari iz inostranstva su predvidjali da će Pjongjang na paradi predstaviti najnovije oružje iz sve većeg nuklearnog arsenala koji predstavlja pretnju za američke saveznike u regionu, ali i za samo kopno SAD.

Načelnik Generalštaba vojske Južne Koreje rekao je jutros da ima znakova da je Pjongjang mobilisao „veliku masu (ljudi) i opremu“ za paradu na Trgu Kim Il Sunga.

Vojna parada je priredjena noću, što je neobično i za Severnu Koreju, ali bi to moglo da se ne bi videle pojedinosti najvažnijeg oružja, ili da bi se izveo spektakl svetlosnim efektima tokom parade.

Godišnjica osnivanja vladajuće stranke dolazi u vreme sve većih ekonomskih teškoća u zemlji za koje analitičari ocenjuju da postaju jedan od najtežih testova za vodjstvo Kima, lidera od 2011. godine.