Glasači u Lihtenštajnu odbacili meru zabrane kazina

Glasači u Lihtenštajnu odbacili meru zabrane kazina

Glasači u Lihtenštajnu u nedelju su odbacili meru zabrane kazina, odlučivši da zadrže reputaciju male zemlje kao „Las Vegasa od Alpa“. Monarh Lihtenštajna se protivio zabrani, a njegova vlada je tvrdila da kockanje donosi vitalne poreske prihode.

Na referendumu, koji je pokrenula lokalna grupa za borbu protiv kockanja, 73% birača je odbacilo zabranu, a 27% je podržalo, prema vladinim podacima. Oko 70% od 40.000 građana kneževine izašlo je da glasa.

Kockanje je u Lihtenštajnu legalno tek od 2017. godine, a tamo trenutno radi šest kazina, zemlja koja je desetina veličine Londona. Pristalice zabrane su tvrdile da ne žele da njihova nacija postane „kazino i poker žarište usred Evrope“, a jedan aktivista protiv kockanja rekao je Rojtersu prošle nedelje da kazina predstavljaju „veliki problem reputacije“ za zemlja.

Princ i politički lideri Lihtenštajna vodili su kampanju protiv zabrane, a zamenica premijera Sabine Monauni rekla je novinskoj agenciji da bi takav potez bio „previše radikalan“ i da je prihod od kockanja „relevantan za naš budžet“. Kazina su prošle godine ostvarila više od 54 miliona dolara poreskog prihoda za državu.

Zemlja je decenijama važila za poreski raj, sve dok nije ublažila svoje zakone o bankarskoj tajni 2013. i pridružila se međunarodnom forumu za saradnju sa stranim poreskim vlastima. Dve godine kasnije postigla je dogovor sa EU o razmeni informacija sa vlastima u Briselu o računima građana EU koje drže njene banke.

Lihtenštajn nije članica EU, ali je jedina mikrodržava koja je deo Evropskog ekonomskog prostora, što znači da slobodno trguje sa blokom.