Dres Majkla Džordana prodat za više od 10 miliona dolara

Dres Majkla Džordana prodat za više od 10 miliona dolara

Dres koji je nosila košarkaška legenda Majkl Džordan prodat je za 10,1 milion dolara – postao je najskuplji komad sportskih suvenira koje je ikada kupljen na aukciji.

Predmet je prodat u četvrtak na Sotbijevoj aukciji „INVICTUS“ iz dva dela na aukciji sportskih artefakata. Jarko crvena košulja sa natpisom „Bulls 23“ prikupila je 20 ponuda, rekao je Sotbi za NPR.

Džordan je nosio dres tokom prve utakmice finala NBA lige 1998. Njegov tim, Čikago Bulsi, nastaviće da osvaja šampionsku seriju protiv Juta Džeza.

Sezona je nadaleko poznata kao Džordanov „Poslednji ples“ jer je zaključila istorijski niz pobeda Bulsa 1990-ih, koji je uključivao šest NBA šampionata. Džordan je otišao u privremenu penziju 1999. godine. 2001. vratio se da igra još dve godine. Džordan se zvanično penzionisao 2003. sa 40 godina.

Dres je oborio prethodni rekord za kolekcionarske predmete koji su nosili igre – dres koji je nosio pokojni fudbaler Dijego Maradona tokom Svetskog prvenstva 1986. prodat je za 9,28 miliona dolara.

Bejzbol karta Topps Mickei Mantle iz 1952. još uvek nosi titulu generalno najvrednijeg komada sportskog memorabilija prodatog na aukciji, sa cenom od 12,6 miliona dolara.

Dres se takođe smatra najvrednijim predmetom u vezi sa Džordanom ikada prodatim na aukciji. 2021. godine, par patika koje je nosio tokom prve sezone sa Bulsima prodat je za skoro 1,5 miliona dolara.

Bram Vakter, šef Sotbijevog odeljenja za uličnu odeću i modernu kolekcionarsku opremu, rekao je za NPR da je Džordanov dres izazvao uzbuđenje i kod ljubitelja sporta i kod strastvenih kolekcionara.

Rekao je da „rekordni rezultat, sa zapanjujućih 20 ponuda, učvršćuje Majkla Džordana kao neprikosnovenog KOZA, dokazujući da je njegovo ime i neuporedivo nasleđe jednako relevantno kao i pre skoro 25 godina“.