Dojče banka: Nagodba sa akcionarima od 26,3 miliona dolara

Dojče banka: Nagodba sa akcionarima od 26,3 miliona dolara

NjUJORK – Dojče banka AG pristala je da plati 26,25 miliona dolara za rešavanje tužbe američkih akcionara optužujući nemačku banku za slab nadzor dok posluje sa rizičnim, ultra bogatim klijentima kao što su Džefri Epštajn i ruski oligarsi, preneo je Rojters.

Za preliminarnu nagodbu u gotovini podnetu u petak na saveznom sudu na Menhetnu potrebno je odobrenje američkog okružnog sudije Džeda Rakofa, koji je u junu dozvolio nastavak predložene grupne tužbe.

Akcionari predvođeni Jun Vangom, koji je trgovao akcijama Dojče banke 2018. i 2020. godine, tvrdili su da je banka znala da su njene kontrole poznavanja svog klijenta i borbe protiv pranja novca neefikasne i da je cena njene akcije pala kako su se pojavili problemi.

Dojče banka je negirala da je pristala na nagodbu. Izvršni direktor Christian Seving i njegov prethodnik John Crian su takođe optuženi, a takođe su negirali da su počinili krivična djela.

Portparol banke je odbio da komentariše. Šivanje je od preuzimanja vlasti 2018. pokušalo da pokaže investitorima da je Dojče banka rešila nedostatke svojih internih kontrola.

Tužba je okrivila rad Dojče banke sa Epštajnom, pokojnim finansijerom i seksualnim prestupnikom, i sa filijalom Danske banke u Estoniji, koji su se umešali u skandal oko pranja novca.

Njujorško Odeljenje za finansijske usluge kaznilo je Dojče banku sa 150 miliona dolara u julu 2020. zbog njenih odnosa sa Epštajnom i Danske Estonijom.

Akcionari su se takođe protivili tome što je Dojče banka za klijente preuzela oligarhe poput milijardera Romana Abramoviča, u, kako su nazvali, „nemilosrdnoj potrazi za profitom“.

Poravnanje u petak pokriva investitore Deutsche Bank u Sjedinjenim Državama od 14. marta 2017. do 18. septembra 2020.

Advokati tužilaca rekli su da je isplata od 26,25 miliona dolara 49,4% dostupne „verovatno nadoknadive“ štete, u poređenju sa prosečnih 1,8% u rešenim klasnim tužbama hartija od vrednosti u 2021.

Advokati mogu da traže do jedne trećine fonda za poravnanje za advokatske troškove.

Predmet je Karimi protiv Deutsche Bank AG et al, Okružni sud SAD, Južni okrug Njujorka, br. 22-02854.