Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca

Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca

Viši sud u Beogradu proglasio je Darka Šarića krivim za pranje novca, odnosno da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina, piše portal KRIK.

Ovo je prva presuda posle gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika za pranje novca, a kazna još uvek nije saopštena.

Šarić nije prisustovao izricanju presude, a presuda nije konačna – na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Sudsko veće koje čine predsednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić danas je Šarića proglasilo krivim, a ranije ga osudilo na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Tužilaštvo je Šarića za pranje kokainskog novca optužilo u avgustu 2010, a suđenje je krenulo naredne godine, podseća KRIK.

On je, piše u optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione evra koje je Šarić zaradio prodajom kokaina.

Njegov „prljav“ novac, saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje.

Korišćeni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima da ne bi privukli pažnju državnih organa.

čelo je pre desetak godina, prvo u njegovom odsustvu jer je bio u bekstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *