Unija sindikata prosvetnih radnika: Krizni štab već kasni sa preporukama za novu školsku godinu

Unija sindikata prosvetnih radnika: Krizni štab već kasni sa preporukama za novu školsku godinu

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je u Novom danu Televizije N1 da postoje tri modela nastave za predstojeću školsku godinu.

Ona navodi da su za sada najvaljena tri moguća modela nastave, u školi po standardnoj proceduri, onlajn kao što je bio slučaj od marta do juna ili kombinovani model.

Janković smatra da je Krizni štab već zakasnio sa preporukama jer treći, kombinovani model „izaziva najviše pažnje, nedoumice i probleme kako će se realizovati“.

Ona ističe da su morale da budu sprovedene jasne analize šta se dešavalo od marta do juna, kao i da se svi suoče sa činjenicom da ne postoje dovoljna tehnička sredstva da bi se ušlo u model potpune ili delimične onlajn nastave.

Ako jedan deo učenika ide u školu, ko će raditi onlajn, pitanje je koje nastavnici postavljaju., jer nije moguće da jedan nastavnik bude na sva mesta- pre podne onlajn, a popodne u školi.

Dodaje da su, kad se gleda prostorno i tehnički, postojali problemi i pre koronavirusa, ali da sada vidi i problem u predviđenih 20 minuta između smena za dezinfikovanje prostora. Janković dodaje da su škole i do sada kuburile sa ubrusima i sredstvima za dezinfekciju, pa se postavlja pitanje ko će to sada nabavljati i kako će jedna tetkica uspeti da za tako kratko vreme dezinfikuju površinu od 450 kvadrata, koliko je u njenoj nadležnosti.

Ono što Krizni štab mora da kaže jeste da li decu treba da učimo da žive sa koronom ili ćemo opet da ih zatvaramo, ističe ona.

Janković kaže da niko ne želi da deca postanu acocijalna tako što će biti zatvorena u kući, kao i da odgovornost ne sme biti svaljena na roditelje, da oni sami biraju da li će dete sedeti kod kuće ili ići u školu.

Dodaje da je sindikat imao dva predloga – smanjenje broja učenika po odeljenju i nabavka opreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *