Podrška deci sa auzizmom u doba pandemije u Kragujevcu

Podrška deci sa auzizmom u doba pandemije u Kragujevcu

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, u Kreativnom parku u Kragujevcu prestavilo je program „Aktivne zajednice – solidarni odgovor na Kovid 19”, koji sprovodi uz podršku Trag fondacije. Projekat je namenjen osobama sa autizmom i njihovim porodicama a fokusiran je na psihološku podršku životu u izolaciji prouzrokovanu globalnom pandemijom izazvanom virusom Kovid 19.

– Projekat je počeo da se realizuje u maju mesecu i to našim roditeljima i našoj deci puno znači, pogotovu u ovom periodu kada škole više ne rade, kada su deca uglavnom prepuštena samo brizi svojih roditelja. Angažovali smo terapeute koji su u direktnom radu sa njima, a ujedno i psihološka podrška porodici u očuvanju mentalnog zdravlja. Angažovani terapeuti su psiholog i tri defektologa, kaže Danijela Nešović, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Udruženje realizuje i projekat „Asistent u porodici“ uz podršku grada Kragujevca, a ovaj projekat je njegova dopuna, na neki način kaže Danijela Nešović. Terapeuti koriste lepo vreme za aktivnosti sa decom koje se sprovode na otvorenom, uz sve predviđene mere zaštite. Neke od tih aktivnosti, demonstrirane su u Kreativnom parku.

Terapeuti su tokom školske godine pomagali deci oko domaćih zadataka, učili ih kako pravilno da stave zaštitnu masku, da peru ruke i sve to kroz igru. Trenutno koriste lepo vreme i organizuju kreativne radionice u kojima deca učestvuju, a rezultati su više nego vidljivi, ističu u Udruženju.

Majka autističnog dečaka, Ana Danas kaže da je zadovoljna efektima ovog projekta zato što je njenom detetu pružio priliku da više vremena provodi u prirodi, u društvu vršnjaka, upravo onda kada nije imao aktivnosti u školi zbog pandemije. Podrška psihologa je, kako kaže, njima kao roditeljima bila  veoma značajna kako bi prevazišli strahove vezane za funkcionisanje života u vreme pandemije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *