Čovek iz Kalifornije dobio godinu dana zatvora zbog slanja groznih poruka ocu žrtve masakra

Čovek iz Kalifornije dobio godinu dana zatvora zbog slanja groznih poruka ocu žrtve masakra

Menadžer imovine u Kaliforniji osuđen je na godinu dana u saveznom zatvoru zbog slanja više od 200 podlih onlajn poruka ocu tinejdžerke koja je umrla u masakru 2018. u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas na Floridi, piše AP.

Džejmsa Katalana, 62 iz Fresna, osudio je u petak američki okružni sudija Robert Skola u Majamiju nakon što je u martu priznao krivicu za sajber uhođenje. Tužioci su poruke koje je poslao Fredu Gutenbergu nazvali „bezdušnim i okrutnim“.

Gutenbergova 14-godišnja ćerka Haime Gutenberg ubijena je 14. februara 2018. u pucnjavi u Parklendu u kojoj je poginulo 14 studenata i tri člana osoblja. Katalano je takođe dobio tri godine uslovne kazne i mora da se podvrgne lečenju mentalnog zdravlja.

Katalano je slao Gutenbergu osam meseci, počevši od decembra 2021. godine, poruke u kojima se slavila smrt Haime Gutenberga i uživao u ranama koje je pretrpela. Takođe je ismevao tugu i gubitak koji Gutenberg oseća i uputio opscenosti, vređanje i uznemirujuće uvrede njemu i njegovoj ćerki.

Katalano je rekao istražiteljima da je ljut na Gutenberga zbog njegovog otvorenog zalaganja za strožije zakone o oružju od smrti njegove ćerke. Rekao im je da veruje da Gutenberg koristi smrt svoje ćerke „da pogura svoju političku agendu“ i da „pokušava da stavi (Gutenberga) pod kontrolu šaljući mu poruke“.

„Prema sopstvenom priznanju, optuženi je bio motivisan da uhodi žrtvu i šalje joj gnusne poruke samo zato što se nije slagao sa političkim stavovima žrtve“, napisala je pomoćnica američkog tužioca Ariel Klepač u sudskim dokumentima. „On je iskoristio tugu žrtve i užasnu prirodu smrti svoje ćerke kako bi ga ućutkao.

Ona je napisala da je Katalano slao slične poruke i drugima, ali on nije optužen u tim slučajevima.

Gutenberg je u ponedeljak rekao da je kazna „velika stvar“ i šalje poruku onima koji sajber vrebaju porodice žrtava pucnjave da će biti uhvaćene i kažnjene. On je rekao da se sudija Skola složio da, iako nijedna od poruka nije sadržala direktnu pretnju, u celini predstavljaju jednu.

Katalanovi advokati nisu odmah odgovorili na poziv u ponedeljak tražeći komentar.

Bivši student koji je ubio Haima Gutenberga i ostale služi doživotnu kaznu.