Tramp: Izbori daleko od gotovih, od ponedeljka vodimo bitku pred sudom

Tramp: Izbori daleko od gotovih, od ponedeljka vodimo bitku pred sudom

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da su izbori daleko od gotovih i da predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden, kog su vodeći američki mediji proglasili novim šefom države, nije zvanično potvrdjen kao pobednik ni u jednoj saveznoj državi.

Nedugo pošto su agencija Asošiejted pres (AP) i televizija Si-En-En (CNN) objavili da je Bajden pobedio na predsedničkim izborima, Tramp je u pisanoj izjavi naveo da će njegov izborni štab od ponedeljka početi pravnu bitku pred sudom kako bi osigurao potpunu primenu izbornih zakona i „ustoličenje istinskog pobednika“.

„Američki narod zaslužuje poštene izbore: to podrazumeva da se broje svi legalni glasački listići i da se ne broji nijedan nelegalan. To je jedini način da osiguramo da javnost ima puno poverenje u naše izbore“, naveo je Tramp.

Dodao je da „ostaje šokantno da Bajdenov izborni štab odbija da prihvati taj osnovni princip i želi da se broje listići, čak i ako su lažni ili ako su ubačeni od onih koji nemaju biračko pravo ili u ime umrlih“, preneo je AP.

„Neću se smiriti dok američki narod ne bude imao pošteno brojanje glasova kakvo zaslužuje i kakvo demokratija zahteva“, dodao je Tramp u izjavi poslatoj dok je igrao golf u svom klubu u Virdžiniji.

On je naveo da „svi znaju zašto Bajden žuri da se lažno predstavi kao pobednik i zašto se njegovi saveznici medju medijima toliko trude da mu pomognu“.

„Oni ne žele da istina izadje na videlo. Prosta činjenica je da su ovi izbori daleko od gotovih. U Pensilvaniji, na primer, našim posmatračima nije omogućen pun pristup procesu brojanja glasova. Zakoniti glasovi odlučuju ko je predsednik, a ne mediji“, kazao je Tramp.