Španija razmatra uvodjenje vanrednog stanja u Madridu

Španija razmatra uvodjenje vanrednog stanja u Madridu

Španska vlada na čelu sa premijerom Pedrom Sančezom na vanrednoj sednici koja je počela rano jutros razmatra proglašenje vanrednog stanja u regionu Madrida kako bi nametnuo jača antivirusna ograničenja nevoljnim regionalnim guvernerima.

Juče je madridski sud poništio naredbu vlade o delimičnoj izolaciji glavnog grada Španije i devet susednih opština, u nastojanju da zaustavi drugi talas Kovida-19, i podržao regionalne zvaničnike koji su se protivili uvodjenju strožih mera.

Sud je ocenio da odbacuje ratifikovanje tih mera jer one narušavaju „osnovna prava i slobode“ 4,5 miliona stanovnika pogodjenih zatvaranjem koje je stupilo na snagu u petak uveče, navodi se u saopštenju suda.

Španska vlada je saopštila kasno sinoć da je Sančez razgovarao telefonom sa predsednicom regiona Madrida Izabel Dijaz Ajuso kojoj je postavio ultimatum da će, ako ona sama ne proglasi vanredno stanje, to učiniti vlada.

Vanredno stanje vladi daje dodatna ovlašćenja da privremeno ograniči prava gradjana, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na slobodu kretanja u Madridu i nekim obližnjim gradovima koji beleže visok stepen zaraze.

Region Madrida u poslednjih 14 dana beleži po 591 slučaj zaraze na 100.000 stanovnika, što je duplo više od cele Španije koja u proseku ima 257 obolelih na 100.000 stanovnika, i daleko više od evropskog proseka koji iznosi 113 zaraženih na 100.000 gradjana.