Savić: Nepovoljan položaj penzionera u Srbiji, milion njih prima manje od 25.000 dinara

Savić: Nepovoljan položaj penzionera u Srbiji, milion njih prima manje od 25.000 dinara

Položaj penzionera u Srbiji je nepovoljan jer prosečna penzija iznosi 27.769 dinara, a čak milion penzionera mesečno prima manje od 25.000 dinara, rekao je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

On je u intervuju za portal UGS „Nezavisnost“ podsetio da Srbija ima nešto manje od sedam miliona stanovnika, od kojih je 1,7 miliona penzionera, i da je 230.000 ljudi starijih od 65 godina koji nikada nisu bili u radnom odnosu i nisu stekli pravo na penziju.

„Zato se s pravom može konstatovati da je Srbija zemlja starih ljudi“, kazao je Savić.

Po njegovoj oceni, „u proteklim vremenima nije se domaćinski poslovalo sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja, ta sredstva su plasirana u različite državne projekte i investicije u koje je u značajnoj meri ušao penzionerski novac“.

Dodao je da je zbog toga danas isplata penzija veliki teret za državu, jer se za njih izdvaja od 9,5 do 11 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), odnosno 4,5 do 5 milijardi evra na godišnjem nivou.

Komentarišući odnos prosečne penzije od nepunih 28.000 dinara i prosečne plate veće od 60.000 dinara, Savić je rekao da je stav Saveza da prosečna penzija ne sme da padne ispod 50 odsto od prosečne zarade.

„Mi smo najnovijim izmenama u okviru tzv. švajcarskog modela podržali izmene zakona da se penzija formira prema formuli 50 odsto od rasta zarada, a 50 odsto od rasta inflacije. Odluka i predlog Fiskalnog saveta i Ministarstva finansija je da se od 1. januara izvrši uskladjivanje penzija po toj formuli. Medjutim, rast zarada je uvek brži nego što to penzije mogu da prate“, ocenio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *