Nemačka pooštrava restrikcije oko korona virusa

Nemačka pooštrava restrikcije oko korona virusa

Nemačka će pojačati restrikcije stanovništvu oko pandemije korona virusa koje će izmedju ostalog uključivati povećanje novčanih kazni za nenošenje maski, pokazuje nacrt dogovora izmedju regiona i vlade u koji je agencija Frans pres imala uvid, prenosi Beta.

Vlasti će pojačati kontrole da obezbede da se periodi karantina potpuno poštuju i uvesti kazne ukoliko se ne poštuju, proizilazi iz teksta koji je usaglašen izmedju vlade Angele Merkel i 16 nemačkih regiona.

Iako je širenje virusa sada jasno slabije nego u vrhuncu dostignutom u martu i aprilu vlasti ukazuju na činjenicu da je poslednjih nedelja broj infekcija ponovo počeo da raste.

Zemlja beleži oko 1.500 novih sučajeva zaraze dnevno, što je najveći broj od kraja aprila. Rekord je bio početkom aprila kada je bilo 6.000 novozaraženih u jednom danu.

Nemačka očekuje dodatno širenje zaraze tokom zimskih meseci, a uvedene su i kazne od minimum 50 evra za nenošenje maski na mestima gde je to obavetno.

Nemačka će takodje do kraja godine zabraniti prisustvo publike na stadionima, kulturnim mestima, festivalima ili sajmovima, navodi se u tekstu.

Vlada i regioni takodje pozivaju gradjane da zadrže broj osoba sa kojima su u kontaktu što je niže moguće, da ograniče privatna okupljanja na 25 ljudi, da poštuju minimalnu distancu od 1,5 metara i da se biraju sastanke na otvorenom.

U Nemačkoj je do danas zabeležen 237.936 slučajeva korona virusa, sa 1.507 novoobolelih u prethodna 24 sata, i 9.285 umrlih, prema institutu Robert Koh. Obrzirom da pandemija i dalje traje vlada je takodje juče objavila da produžava pomoć firmama i zaposlenim zbog uticaja na privredu, sa produženjem delimične nezaposlenosti na dve godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *