Lončar: U sledećih 10 dana izbegnite kontakte koji nisu neophodni

Lončar: U sledećih 10 dana izbegnite kontakte koji nisu neophodni

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je večeras na gradjane da u narednih deset dana ne naprave „nijedan kontakt koji nije neophodan“.

Navodeći da više nema potrebe da se ulazi u priče da li su epidemiološke mere dobre ili loše, ministar je pozvao gradjane da izbegavaju kontakte u narednim danima ako žele da pomognu zdravstvenim radnicima.

„U zatvorenom nosite maske, perite ruke, tako ćete najviše pomoći zdravstvenim radnicima koji se kao junaci već osam meseci bore protiv epidemije. Ako se budemo pridržavali ovih mera, onda smo na dobrom putu“, rekao je Lončar za Radio televiziju Srbije (RTS).

Naveo je da je samo danas u KBC Dragiša Mišović primljeno 59 kovid pacijenata a da je u prethodnih sedam dana u kovid ambulantama u glavnom gradu pregledano oko 20.000 gradjana.

„Uzeto je 16.350 briseva. Bolnica Zvezdara potroši za jedan dan onoliko kiseonika koliko za mesec dana u normalnim okolnostima“, rekao je ministar.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, Lončar je rekao da će situacija biti mnogo lakša ako se bezbedna vakcina pojavi u decembru ili januaru.

„Ako se to desi, imaćemo svetlo na kraju tunela. Dugo ovo traje, gradjanima je preko glave da nas gledaju i svakog dana slušaju o koroni. Moramo živeti sa virusom i čekati dan kada ćemo imati bezbednu vakcinu. Očekujem da sledeće leto razmišljamo da ljudi odu na more opušteno“, kazao je Lončar.