Kompanija ‘Jura’ žarište KOVID-19, Niš traži pomoć države

Kompanija ‘Jura’ žarište KOVID-19, Niš traži pomoć države

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu, u kompaniji „Jura“ je septembra i oktobra nadjeno da je na korona virus pozitivno 68 radnika, što je 60 odsto svih obolelih u tom gradu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je izneo da je Gradski štab za vanredne situacije danas zasedao upravo zbog stanja u toj kompaniji i najavio da će Grad Niš zatražiti pomoć državnih organa zbog sve većeg broja obolelih u „Juri“.

„O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe odredjena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad, i inspekcije, na prvom mestu inspekcija rada i sanitarna inspekcija“, izjavio je Tiodorović.

On je kazao da je niški Institut za javno zdravlje ponudio pomoć „Juri“ u suzbijanju epidemije.

„Uvid naših inspekcija i Instituta za javno zdravlje Niš je pokazao u ‘Juri’ nema sprovodjenja svih mera. Zato ćemo tražiti pomoć Republike, o situaciji tamo mora da se izjasne odredjeni državni organi, tamo radi 2.500 ljudi“, rekao je Tiodorović novinarima.

Epidemilog Instituta za javno zdravlje, Mirko Ilić, izneo je da se korona virus pojavio i u fabrici „Jura Šin Von“, gde je od kraja septembra do sada registrovano osmoro obolelih.