Komisija odlučila da druga predsednička debata u SAD bude virtuelna, Tramp odbija

Komisija odlučila da druga predsednička debata u SAD bude virtuelna, Tramp odbija

Drugi televizijski duel kandidata za predsednika SAD, republikanca Donalda Trampa i demokrate Džozefa Bajdena, biće održan virtuelno, odlučila je danas Komisija za predsedničke debate.

Tramp, aktuelni šef države koji je zaražen korona virusom, odmah je izjavio da „neće da učestvuje u virtuelnoj debati“ sa Bajdenom jer takav aranžman „nije prihvatljiv“ za njegov izborni štab. On je optužio moderatore debate da pokušavaju da zaštite Bajdena.

Komisija je danas objavila da će rivali „učestvovati sa odvojenih udaljenih lokacija, radi zaštite zdravlja i bezbednosti svih učesnika druge predsedničke debate“.

Navela je da će voditelj debate ostati u Majamiju, gde je drugo sučeljavanje licem u lice trebalo da bude održano 15. oktobra.

Nakon što mu je 1. oktobra potvrdjena zaraza korona virusom, šef Bele kuće rekao je da se raduje debati sa Bajdenom na pozornici u Majamiju.

S druge strane, Bajden (77) je kazao da Tramp (74) i on „ne treba da imaju debatu“ dok je predsednik SAD pozitivan na korona virus.

On je tada rekao i da se „raduje mogućnosti da debatuje“ s Trampom, ali je dodao da će njih dvojica „morati da poštuju veoma stroge smernice“.

Prva predsednička debata, 29. septembra u Klivlendu, bila je haotična i obeležena ličnim uvredama, napadima i čestim Trampovim i povremenim Bajdenovim upadanjem u reč sagovornika.

Komisija za predsedničke debate najavila je potom da će usvojiti promenu formata duela, radi izbegavanja ponavljanja haotičnog prvog susreta i „obezbedjenja urednije diskusije“.

U medjuvremenu, od 2. do 5. oktobra, Tramp je proveo tri dana u bolnici, gde je lečen od infekcije korona virusom. Korona virusom su zaraženi i brojni Trampovi saradnici.

Predsednički izbori su zakazani za 3. novembar. Ankete daju jasnu prednost Bajdenu u odnosu na Trampa.