Kosovo ispunilo vizne uslove

Kosovo ispunilo vizne uslove

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini, posle sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, ali da sada države članice EU moraju biti uverene u tako nešto. “

„Što se tiče liberalizacije viznog režima, ne postoji nijedan sastanak na kojem nismo razgovarali o ovom pitanju. Pokušavam da nagovorim države članice EU da ponude liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Naša procena je da ste ispunili sve uslove, ali ova procena nije dovoljna, u to moramo da uverimo države članice EU“, rekao je komesar, prenosi RTK.

„Danas je za mene dan kada mislim da sam doneo dobre vesti za Kosovo i ceo region. Pred vama je ekonomski i investicioni plan. Od prvog dana smo se obavezali da pomognemo u promeni stvarnosti u ovom regionu, poput ekonomije za preduzeća i građane. Mislim da bi plan ekonomskih ulaganja mogao da bude promena igre za region u roku od tri, četiri ili pet godina“, dodao je on.