Kina testirala ceo grad posle šest novih slučajeva Kovida-19

Kina testirala ceo grad posle šest novih slučajeva Kovida-19

Kina od danas sprovodi masovnu kampanju testiranja za korona virus u gradu Ćingdao od devet miliona stanovnika posle zabeleženih šest novozaraženih Kovidom-19, javile su zdravstvene vlasti.

Kina gde se novi korona virus pojavio krajem 2019. godine je već više meseci zaustavila epidemiju na svom tlu zahvaljujući strogim kontrolama, opštem nošenju maske, merama izolacije i primeni metode trasiranja konakata.

Na nacionalnom nivou samo nekoliko zaraženih se beleži dnevno, a skoro svi su Kinezi koji dolaze iz inostranstva i koji se stavljaju u karantin odmah po dolasku.

Medjutim juče je u istočnom gradu Ćingdau otkriveno šest slučajeva zaraze lokalnog porekla što je izazvalo strah od ponovnog širenja epidemije.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima svi zaraženi su izgleda povezani sa bolnicom u gradu gde se leče pacijenti od Kovida-19. Ali za sada se ne zna žarište infekcije.

Otkrivanje slučajeva dovelo je do velikog testiranja oko 143.000 osoba u nastojanju da se identifikuju kontakti.

Gradske vlasti najavile su masovnu kampanju testiranja u šest kvartova Ćingdaoa, u naredna tri dana i testiranje celog grada za pet dana. Vlasti nisu precizirale koliko ljudi će tačno biti tstirano.