Srđa Janković: Najvažnije je sačuvati kontrolu nad širenjem virusa

Srđa Janković: Najvažnije je sačuvati kontrolu nad širenjem virusa

Imunolog i član vladinog štaba za suzbijanje korona virusa Srdja Janković ocenio je danas da preti pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji i rast broja zaraženih i da se mora učiniti sve kako bi se sprečilo ekstremno širenje zaraze.

„Vidimo da tok nije dobar i pokušavamo da zaustavimo porast na nekom nivou koji neće ugroziti zdravstveni sistem ni ljudske živote“, izjavio je Janković gostujući u jutarnjem programu RTS.

Istakao je da je u ovom trenutku naglasak na zaustavljanju porasta broja zaraženih pre svega kontrolom okupljanja, održavanjem distance, kao i nošenjem maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

„Mere mogu da budu pooštrene, ali suština je sprovodjenje mera jer oštrije mere neće pomoći ako se ne primenjuju“, rekao je Janković i najavio da sigurno sledi testiranje brzim testovima.

Govoreći o stanju u Dečijoj klinici u Tiršovoj u kojoj radi, rekao je tamo imaju ogroman broj pregleda, ali da to nije zbog virusa korona, već se radi o situaciji koja je uobičajena za ovo doba godine.