Češka vlada od četvrtka zatvara radnje i ograničava kretanje Čeha

Češka vlada od četvrtka zatvara radnje i ograničava kretanje Čeha

Češka vlada odlučila je danas na vanrednoj sednici da od četvrtka neočekivano, kao u proleće, zatvori i prodavnice, osim onih sa prehrambenim proizvodima, drogerija i apoteka, zato što dosadašnje mere zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata, obaveza nošenja maske, radikalno smanjenje broja ljudi koji mogu da se okupe napolju i unutra nisu dovoljno efikasne.

„Imamo ogroman porast broja hospitalizovanih pacijenata. Prvenstveno moramo da zaštitimo živote naših gradjana. Prema raznim predvidjanjima ako ne preduzmemo mere naš sistem zdravstva doživeo bi kolaps već izmedju 7. i 11. novembra“, kazao je na konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade premijer Andrej Babiš.

Kao i u proleće i sada je od četvrtka ograničeno kretanje gradjana tako da uglavnom odlaze na posao i vraćaju se kući uz samo neophodne izlaske u koje spada obilaženje članova porodice, pomoć susedima, kupovina ali i šetnja u parkovima i prirodi i šetnja sa kućnim ljubimcima. Češke institucije i uredi ograničiće poslovanje sa strankama na najviše pet sati u dva dana nedeljno i to za rešavanje isključivo nužnih pitanja.

„Sada smo na 80 odsto ukupnog kapaciteta u bolnicama. Raste nam broj novih prijema u bolnice, preminulih i novozaraženih koji se juče približio broju od 12.000. Trećina svih testova je pozitivna, što znači da je medju stanovništvom veliki broj zaraženih osoba. Reprodukcioni broj nismo uspeli da stabilizujemo.

Uz reprodukcioni broj 1,36 smo na putu da popunimo kapacitete kakvi god da su“, kazao je ministar zdravlja Roman Primula.

vi. Moramo prvenstveno da zaštitimo živote gradjana“, rekao je premijer Babiš.