Ankete predvidjaju pobedu Bajdena šest dana uoči izbora u SAD

Ankete predvidjaju pobedu Bajdena šest dana uoči izbora u SAD

Predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden ušao je u poslednju nedelju pred izbore u SAD sa većim šansama za pobedu od aktuelnog predsednika Donalda Trampa i prema podršci u anketama na nacionalnom nivou i prema situaciji u ključnim saveznim državama.

Prema istraživanjima relevantnih agencija, sprovedenim u prethodnih 11 dana, Bajden na nacionalnom nivou trenutno ima prednost koja varira od dva do 11 procentnih poena, prenosi portal „Real Clear Politics“.

Uzimajući u obzir istraživanja osam agencija, portal uoči izbora 3. novembra navodi da prosečna prednost kandidata demokrata zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 7,1 odsto, odnosno da Bajdena podržava 50,6 odsto birača, a republikanca Trampa 43,5 odsto.

Medjutim, uočljivo je da četiri najnovija istraživanja, sprovedena nakon poslednje predsedničke debate 22. oktobra, daju znatno manju prednost Bajdenu u odnosu na ona koja su vršena neposredno pre tog duela.

Najmanju prednost Bajdenu (77), bivšem potpredsedniku SAD, daje američka agencija Rasmusen Riports, koja je u ponedeljak čak objavila da Tramp (74) na nivou SAD ima jedan odsto prednosti nad kandidatom demokrata, 48 prema 47 odsto.

Medjutim, ta agencija je već sutradan objavila nove rezultate istraživanja, prema kojima Bajdena podržava 49 odsto birača, a Trampa 47 odsto. Prema toj projekciji, tri odsto birača podržava nekog drugog kandidata, dok je dva odsto i dalje neopredeljeno.

Pobednika izbora ne odlučuje ukupan broj glasova na nivou cele zemlje, nego broj takozvanih elektora koje kandidati dobijaju u svakoj od 50 saveznih država i u Distriktu Kolumbija. Pobednik izbora je kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektora.

Američki profesor političkih nauka Mark Rozel (Mark J. Rozell) rekao je u okviru programa FPC da je možda ključno pitanje predstojećih izbora da li Tramp može da zadrži države gornjeg Srednjeg Zapada u kojima je 2016. godine tesno pobedio.

ma kao što su Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, u kojima je Tramp pobedio veoma malom razlikom“, rekao je Švarc u okviru programa FPC „Virtuelna novinarska tura“.

Konektikat, Roud Ajlend, Masačusets, Vermont i Mejn, kao i u Distriktu Kolumbija.

Predsednički izbori su zakazani za 3. novembar, ali je zbog pandemije korona virusa veliki broj Amerikanaca iskoristio mogućnost glasanja unapred. Do danas je glasalo više od 69 miliona ljudi, što čini oko 50 odsto izašlih na izbore 2016. godine.