Američki ekonomisti Milgram i Vilson dele Nobelovu nagradu za ekonomiju

Američki ekonomisti Milgram i Vilson dele Nobelovu nagradu za ekonomiju

Amerikanci Pol R. Milgram (Paul.R Milgrom) i Robert B. Vilson (Robert.B.Vilson) dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za „Pobolšanja teoriji aukcije i otkrića novih formata aukcije“, objavila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.

Ovom nagradom koju po tradiciji od 1969. dodeljuje Centralna banka Švedske se završava nedelja Nobela.

„Nagrada Banke Švedske za ekonomiju u znak sećanja na Alfreda Nobela“ dodeljuje im se za to što su “ poboljšali teoriju aukcija, i izumeli nove formate aukcija za dobrobit prodavaca, kupaca i društva u celini“ navodi se u obrazloženju žirija.

Dvojica ekonomista, obojica sa američkog univerziteta Stenford, takodje su radili na mehanizmima dodele slotova za pristajanje na aerodromima.

Prestižna nagrada dolazi sa novčanom nagradom od 10 miliona kruna (1,1 milion dolara) i zlatnom medaljom.

Nagrade tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Ceremonija uručenja nagrada u Stokholmu otkazana je zbog pandemije korona virusa, već je predvidjena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu. U Oslu će ceremonija biti održana u manjoj sali.