NASA-in istraživač se izjasnio krivim u slučaju kineske veze

NASA-in istraživač se izjasnio krivim u slučaju kineske veze

HJUSTON – Istraživač NASA-e i profesor Teksaškog univerziteta A&M izjasnio se krivim po optužbama u vezi sa skrivanjem svojih veza sa univerzitetom koji je stvorila kineska vlada dok je primao federalni novac, preneo je Asošijejted pres.

Džengdong Čeng izjasnio se krivim po dve tačke – kršenje propisa NASA-e i falsifikovanje zvaničnih dokumenata – tokom saslušanja u saveznom sudu u Hjustonu u četvrtak.

Čeng je prvobitno bio optužen za prevaru, zaveru i lažne izjave kada je uhapšen u avgustu 2020. Ali se izjasnio krivim po novim optužbama u okviru sporazuma sa saveznim tužiocima.

Američki okružni sudija Endrju Hanen osudio je Čenga na vreme koje je već odslužio tokom pritvora pre suđenja – oko 13 meseci.

Čeng je takođe pristao da plati restituciju od 86.876 dolara i kaznu od 20.000 dolara.

Čengov advokat nije odmah odgovorio na poziv ili imejl tražeći komentar u petak.

Tužioci su optužili Čenga, koga je angažovao Tekas A&M 2004. godine, da je prikrio svoj rad u Kini, iako je njegov tim istraživača dobio skoro 750.000 dolara u novcu za istraživanje svemira. NASA-i je zabranjeno korišćenje sredstava za bilo kakvu saradnju ili koordinaciju sa Kinom, kineskim institucijama ili bilo kojom kompanijom u kineskom vlasništvu.

Ali, kažu tužioci, Čeng je prekršio ta ograničenja održavajući višestruke neotkrivene veze sa Kinom, uključujući i funkciju direktora instituta za meku materiju na tehnološkom univerzitetu u Guangdongu u Kini, koji je osnovalo kinesko ministarstvo obrazovanja.

„Teksaški A&M i Teksaški A&M sistem veoma ozbiljno shvataju bezbednost, i mi smo stalno u potrazi za ranjivostima, posebno kada je u pitanju nacionalna bezbednost“, rekao je Džon Šarp, kancelar Teksaškog A&M sistema, u saopštenju u petak. „Nastavićemo da radimo sa našim saveznim partnerima kako bismo zaštitili našu intelektualnu svojinu i van ruku stranih vlada koje žele da nam nanesu štetu.

Čeng je otpušten iz Tekas A&M ubrzo nakon hapšenja. Tekas A&M se nalazi oko 90 milja (145 kilometara) severozapadno od Hjustona.

Slučaj protiv Čenga deo je obrasca krivičnog gonjenja Ministarstva pravde protiv istraživača na američkim univerzitetima koji su optuženi da su prikrivali svoje profesionalne odnose sa kineskim institucijama.

„FBI daje prioritet istraživanju pretnji akademskoj zajednici kao deo naše posvećenosti sprečavanju krađe intelektualne svojine u istraživačkim institucijama i kompanijama u SAD. Verno štitimo integritet istraživanja finansiranih iz saveza i sprečavamo gubitak milijardi dolara od američke privrede sarađujući sa svim partnerima u zajednici, privatnom i javnom sektoru, kao što je Teksas A&M univerzitet“, rekao je glavni specijalni agent FBI Hjuston Džejms Smit u tvitu u petak.