SAD:  Finansijska podrška za jedinice mentalnog zdravlja

SAD: Finansijska podrška za jedinice mentalnog zdravlja

Američko ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga objavilo je u ponedeljak finansijsku podršku za proširenje mobilnih jedinica za intervenciju u kriznim situacijama mentalnog zdravlja u Oregonu, prvoj državi koja je primila pomoć.

„Prioritetno lečenje bihejvioralnog zdravlja stavljajući kriznu negu u domet za više Amerikanaca je od ključnog značaja – u Oregonu i šire“, rekao je sekretar HHS Ksavijer Besera. On je ohrabrio sve države da iskoriste priliku i rade sa njegovim odeljenjem na proširenju pristupa ovim kritičnim zdravstvenim uslugama.

Novi plan koji podržava Medicaid omogućiće Oregonu da pruži i proširi stabilizacijske usluge u zajednici za pojedince koji doživljavaju krizu mentalnog zdravlja i/ili upotrebe supstanci širom države tako što će ih povezati sa specijalistom za bihejvioralno zdravlje, navodi se u saopštenju federalnog odeljenja za zdravlje.

Zvaničnici kažu da se policija prečesto poziva da reaguje na osobe koje pate od mentalnih problema. I prečesto dovode do tragičnih ishoda.

„Mobilizacijom stručnjaka za mentalno zdravlje i upotrebu supstanci da reaguju na ljude koji doživljavaju krizu mentalnog zdravlja ili upotrebe supstanci, ova intervencija olakšava teret za sprovođenje zakona“, navodi se u saopštenju federalnog ministarstva zdravlja.

Federalni zdravstveni zvaničnici rekli su da će u okviru programa, 85 centi od svakog dolara koji države potroše na proširenje ovih usluga i koji koriste pojedinci koji pokrivaju Medicaid, platiti savezna vlada. U Oregonu ima više od 1,4 miliona korisnika Medicaid-a, prema zdravstvenim institucijama Oregona. To je skoro jedna trećina stanovništva države od 4,1 milion.

Primer takvog programa postoji u Judžinu u Oregonu, gde timovi bolničara i praktičara bihejvioralnog zdravlja uzimaju pozive za krizu mentalnog zdravlja iz ruku uniformisanih i naoružanih policajaca.

Tamošnji program se zove pomoć u kriznim situacijama, pomažemo na ulici ili CAHOOTS. To je deo lokalnog sistema hitne pomoći hitne pomoći, iako se krizni timovi ne šalju na pozive koji uključuju nasilne situacije. CAHOOTS timovi su obradili 24.000 poziva u lokalnoj oblasti u 2019.

Podrška koja je najavljena u ponedeljak obezbediće dodatno finansiranje za ovakve programe i omogućiti državi i partnerima da ih prošire, rešavajući potrebe u nizu različitih situacija, saopštilo je federalno ministarstvo zdravlja.

Zvaničnici su rekli da je podršku omogućio američki plan spasavanja predsednika Džoa Bajdena. Oregon je prva država koja je tražila i dobila odobrenje za ovu novu opciju Medicaid-a.