Papa: Vatikan traži razgovore o nikaragvskom katoličkom obračunu

Papa: Vatikan traži razgovore o nikaragvskom katoličkom obračunu

Papa Franja rekao je u četvrtak da je Vatikan u kontaktu sa nikaragvanskom vladom u vezi sa njenom gušenjem katoličke crkve i nada se „u najmanju ruku“ da će časnim sestrama iz verskog reda sestara milosrđa Majke Tereze biti dozvoljeno da povratak operacijama u zemlji.

Franjo je rekao da ne razume postupke vlade: ona je proterala vatikanskog ambasadora, zatvorila lokalnu operaciju Sestre milosrdnice i stavila biskupa u kućni pritvor. Ali Franja je naglasio da Vatikan nije spreman da prekine kontakte ili odnose sa nikaragvanskom vladom.

„Postoji dijalog. To ne znači da odobravamo sve što vlada radi, ili da to ne odobravamo. Postoji dijalog“, rekao je on. „Kada postoji dijalog, to znači da moramo da rešavamo probleme. U ovom trenutku postoje problemi.”

Govoreći dok je putovao kući sa putovanja u Kazahstan, Franjo je nazvao Managvino proterivanje ambasadora Valdemara Stanislava Somertaga „ozbiljnim diplomatskim” incidentom, posebno zato što je ambasador bio veoma sposoban diplomata, koji je nedavno postavljen na čelo ambasade Vatikana u zapadnoj Africi.

Franjo je rekao da se nada da bi se sestre milosrdnice mogle vratiti.

„Ove žene su velike revolucionarke Jevanđelja. Oni ne ratuju ni protiv koga. U stvari, svi su nam potrebni. Čovek ne može razumeti ovaj gest. Ali nadamo se da će se moći vratiti.“

Vatikan je bio izuzetno odmeren u svojoj javnoj reakciji na udarce predsednika Nikaragve Danijela Ortege, ograničavajući se na izjavu o zabrinutosti nakon što je Somertag bio primoran da bude ambasador Svete stolice, a zatim ponovo prošlog meseca kada je biskup Matagalpe Rolando Alvarez stavljen u kućni pritvor.

Zvaničnici Vatikana rekli su da nisu želeli da eskaliraju sukob javnim opominjanjem Ortegine administracije. Sommertagovo imenovanje u zapadnoj Africi stvara formalno otvaranje ambasade u Managvi u Vatikanu koju bi Vatikan verovatno želeo da popuni sa nekim drugim ako Ortegina vlada odobri njegove akreditive.