Kina: Oluja se proširila na istočnu obalu

Kina: Oluja se proširila na istočnu obalu

PEKING – Tropska oluja napredovala je u četvrtak istočnom obalom Kine nakon što je tokom noći u Šangaj donela vetar jačine tajfuna i jake kiše, piše Asošijejted pres.

Tajfun Muifa je imao maksimalnu brzinu vetra od 125 kilometara na sat na kopnu u sredu uveče, ali je do jutra oslabio na tropsku oluju, prema kineskom nacionalnom meteorološkom centru. Predviđeno je da će dodatno oslabiti kako se tokom dana kretao kroz istočne delove provincije Đangsu.

U oblasti Šangaja nema žrtava ili veće štete, a grad je u četvrtak ponovo pokrenuo javni prevoz nakon zatvaranja metroa pošto je oluja prošla.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju poplave u gradu Ningbo, južno od Šangaja, sa skuterima i automobilima zatrpanim u vodi, nakon obilnih kiša tokom noći. Međutim, u zvaničnim računima gradskih vlasti zabeležena su samo određena zatvaranja ulica.

Jedan stambeni kompleks u Šangaju rekao je da je tokom noći izmerilo 15 centimetara (6 inča) vode, prenose lokalni mediji.

Provincija Đangsu izdala je upozorenje na tajfun, kao i na jaku kišu, a okrugi širom provincije otkazali su školu za četvrtak.

Najveći vetar jutros je dostigao brzinu od 108 kilometara na sat i postepeno će slabiti tokom dana, saopštio je Nacionalni meteorološki centar. Oluja će nakratko napustiti kopno i stići do Žutog mora pre nego što pogodi provinciju Šandong kasnije u četvrtak uveče, krećući se oko 25 kilometara na sat, saopštio je centar.

Više od milion ljudi u Šangaju i drugim gradovima u provinciji Džeđijang evakuisano je u sredu, javljaju državni mediji.