Ostavka nakon bekstva iz zatvora u Nevadi

Ostavka nakon bekstva iz zatvora u Nevadi

RENO – Šef Odeljenja za popravke Nevade podneo je ostavku u petak na zahtev guvernera Stiva Sisolaka nakon bekstva osuđenog bombaša koji je četiri dana bio neprimećen, preneo je Asošijejted pres.

Begunac, koji je služio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva 2007. u eksploziji ispred odmarališta u Las Vegasu, uhvaćen je u sredu uveče.

Sisolak je u saopštenju u petak rekao da je „zatražio i primio ostavku direktora Odeljenja za popravne kazne Nevade Čarlsa Danijelsa, koja stupa na snagu odmah“. Šest drugih službenika stavljeno je na administrativno odsustvo.

Sramotan lanac događaja stavio je u središte pažnje hronični nedostatak osoblja u zatvorima širom Nevade u odnosu na političku pozadinu sa visokim ulozima u zapadnoj državi na ratištu mesec dana pre novembarskih izbora.

Džo Lombardo, republikanski šerif u Las Vegasu koji se bori protiv demokratskog guvernera, kaže da su vlasti imale sreće da uhvate osuđenog ubicu nakon što je dobio „četvorodnevnu prednost“.

Lideri sindikata koji predstavljaju radnike državnih zatvora kažu da to naglašava potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se osigurala njihova sigurnost, kao i sigurnost šire javnosti.

Sisolak i Lombardo bi trebalo da se suoče u debati u Las Vegasu u nedelju — pet godina nakon što su zajedno radili na prikupljanju miliona dolara za žrtve masovne pucnjave 1. oktobra 2017. na Las Vegas Stripu u kojoj je poginulo 58 i više preko 850 povređenih.

Porfirio Duarte-Erera, 42, pobegao je iz popravnog centra u Južnoj pustinji ispred Las Vegasa 23. septembra. Državni popravni zvaničnici nisu shvatili sve do utorka da nije u ustanovi srednjeg obezbeđenja.

Dojava je dovela do njegovog hapšenja u tranzitnom centru u Las Vegasu u sredu uveče dok se spremao da se ukrca u autobus van grada.

Lombardo je u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa specijalnim agentom FBI-ja i šefom američke službe maršala za Nevadu rekao da su imali sreće što su sustigli Duarte-Ereru tako brzo s obzirom da je imao „četvorodnevnu prednost“.

„Politike i procedure i svi propusti koji su se desili (prošlog) petka i do utorka treba da budu rešeni“, rekao je Lombardo.

„Pitanja infrastrukture i pitanja osoblja u zatvorskom sistemu, sposobnost ove osobe da to uradi – koliko mi je rečeno – jednostavno kao što je on to uradio je velika briga za mene i celu zajednicu za sprovođenje zakona i zajednicu u celini ,“ rekao je.

Odeljenje za popravne poslove je od početka ćutalo o okolnostima bekstva, a zvaničnici su odbili da prisustvuju konferenciji za novinare u četvrtak. Napori da se dođe do Danielsa u petak nisu bili odmah uspešni. Nijedan lični broj telefona nije naveden za njega, a portparoli odeljenja nisu odmah odgovorili na e-poruku Asošijejted presa tražeći pomoć koja je stigla od Danielsa za komentar.

Bivši popravni službenik u zatvoru koji vodi grupu za zastupanje popravnih službenika rekao je za Fok5Vegas da je Duarte-Erera napravio lutku i koristio baterijsku kiselinu da razbije okvir prozora svoje zatvorske ćelije. Stražarska kula koja bi imala oči na jedinicu iz koje je pobegao bila je bez posade i postojala je nekoliko godina, rekao je Pol Lunkvic, predsednik bratskog reda policije Nevade C.O. Loža 21 u severnom Las Vegasu.

Šef lokalnog sindikata koji predstavlja državne popravne službenike pozvao je u petak na hitan odgovor na stalnu zabrinutost zatvorskih radnika zbog hroničnog nedostatka osoblja i davanje prioriteta njihovoj bezbednosti.

„Rukovodstvo NDOC-a je odseklo uglove koji su doveli do opasnih incidenata, uključujući uklanjanje stražara na tornjevima koji održavaju konstantan vid na spoljnim linijama ograde što je moglo da spreči bekstvo osuđenog ubistva“, rekao je predsednik AFSCME lokalnog 4041 Hari Šifman.

Kritike na račun rukovanja bekstvom počele su čim je Sisolak u utorak prvi put objavio da je Duarte-Erera pobegao 23. septembra, da odsustvo zatvorenika nije otkriveno sve do prebrojavanja ljudi u zatvoru u utorak ujutro i da je naredio istragu .

Državni sekretar Barbara Cegavske, republikanka koja radi u tročlanom odboru zatvorskih komesara Nevade sa Sisolakom i demokratskim državnim tužiocem Aronom Fordom, rekla je da je „ogorčena“ što odeljenje nije obavestilo komesare o bekstvu.

Sisolak je naredio odeljenju za popravke da istraži bekstvo „kako bi se osiguralo da se svi propusti u protokolu odmah otklone“.

Danielsova ostavka dolazi nakon burnog meseca u Kazneno-popravnom zavodu u Južnoj pustinji i drugom zatvoru okruga Klark, Državnom zatvoru High Desert, zbog čega su mnogi pozvali na njegovo smenjivanje.

Ranije ovog meseca, grupa medicinskog osoblja i osoblja za mentalno zdravlje u dva zatvora pisala je Sisolaku opisujući „sve nestalnije, neprijateljsko i uvredljivo“ ponašanje direktora zatvora.

Na sastancima osoblja nakon što su dva zatvorenika umrla od samoubistva u roku od sedam sati jedan od drugog u istoj jedinici u High Desert-u, Daniels je nastavio da „grdi medicinsko i mentalno zdravstveno osoblje“, što su pisci nazvali početkom „lova na veštice i igra okrivljavanja.” Na drugom sastanku, Daniels se navodno pojavio sat vremena zakašnjenja i „vrištao na osoblje prisutno u prostoriji i udarao pesnicom po podijumu“, vičući da „ovde niko nije poseban i da su svi zamenljivi“.

Kazneno-popravno odeljenje nije odgovorilo na te navode, koje je prva prenela KLAS-TV u Las Vegasu.

Sisolak je u petak rekao da će njegova kancelarija blisko sarađivati sa odeljenjem „kako bi osigurala bezbednost i dobrobit i zaposlenih u NDOC-u i zatvorenika“.

„Popravne institucije širom zemlje suočavaju se sa ozbiljnim nedostatkom osoblja i zajedno sa NDOC-om radimo na pronalaženju inovativnih načina za povećanje zapošljavanja u svim ustanovama u ovoj državi“, rekao je on.

Urednici: Ova priča ispravlja raniju verziju u kojoj je pisalo da je bratski red policije Nevade C.O. je sindikat koji zastupa popravne službenike. To je grupa za zastupanje.