Zeman: Vučić mi je rekao da će se jedna ulica u Beogradu zvati po meni

Zeman: Vučić mi je rekao da će se jedna ulica u Beogradu zvati po meni

Predsednik Češke Miloš Zeman zahvalio se u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je, kako je saopštio na konferenciji za novinare, rekao da će kada umre, jedna ulica u Beogradu po njemu dobiti ime.

„Hvala na slavi kojom ste me počastili kada ste mi rekli da će, kada umrem jedna ulica u Beogradu po meni dobiti ime. Ponosan sam što imam najviše odlikovanje Srbije, a i što predsednik Srbije ima najviše češko odlikovanje“, rekao je Zeman.

„Ja sam pre dve godine, u vreme posete Vučića, rekao da se izvinjavam zato što je Češka, iako poslednja država Severnoatalntske alijanse, dala saglasnost za prelazak aviona preko svoje teroitorije da se bombarduje SRJ. Zamolio sam da mi se oprosti, što sam u životu uradio samo jednaput“, rekao je Zeman.

„Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini. Ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog suseda“, dodao je češki predsednik.

On je naglasio da bi Kina mogla da odigra ulogu u kreiranju mira u Ukrajini i da je to rekao i Vučiću.

„Treća zemlja koja bi mogla da igra ulogu medijatora bi mogla da bude i Turska koja je to zaslužila na sporazumu oko izvoza ukrajinskih žitarica“, dodao je.

„Javno sam svojevremeno osudio i napuštanje Avganistana (od trupa SAD) što je otvorilo prostor pobedi Talibana i islamskog terorizma“, podsetio je češki predsednik.

On je istakao da sa druge strane, „u potpunosti podržava pomoć zemalja EU Ukrajini, uključujući i pomoć izbeglicama“.

„Srbiji čestitam na ekonomskim rezultatima i što je uspela da postigne sa suficitom budžet“, dodao je.

Ukazao je i na važnost današnjeg otvaranja „Češkog doma“ i da je „1939. godine kroz njega prošlo oko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma“. „Drago mi je što su im tada Srbi pružili svu pomoć. Verujem da će Češki dom ostati trajni spomenik češko-srpske saradnje“, istakao je.