Zavetnici: Nije trenutak za potpisivanje sporazuma sa Prištinom

Zavetnici: Nije trenutak za potpisivanje sporazuma sa Prištinom

Srpska stranka Zavetnici poziva državno rukovodstvo da se uzdrži od potpisivanja novih sporazuma sa institucijama u Prištini sve dok se na posebnoj sednici Narodne skupštine ne utvrde jasne i obavezujuće smernice za dalje vođenje politike prema pitanju Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju te stranke.

Povodom najave da će predsednik Republike Srbije 18. avgusta u Briselu sa Aljbinom Kurtijem potpisati tzv. deklaraciju o pitanju nestalih, Zavetnici upozoravaju da nije trenutak da se na bilo koji način, posebno ne putem zvaničnih susreta na najvišem nivou i potpisivanjem novih sporazuma daje prećutni legitimitet kosovskim institucijama koje sprovode teror nad srpskim življem u pokrajini.

„Za nas je neprihvatljivo da se pregovori o najvažnijem srpskom državnom i nacionalnom pitanju i dalje vode pod okriljem EU koja je pre samo nekoliko dana donirala 6,5 miliona evra za jačanje jedinica kosovske policije, time otvoreno pružajući podršku Aljbinu Kurtiju i njegovim planovima da protera preostale Srbe iz južne pokrajine. Namera Brisela je da od Beograda iznudi formalno priznanje kosovske nezavisnosti što je i jedan od javno proklamovanih ciljeva u Poglavlju 35“, kažu iz stranke Zavetnici.

Zbog toga je, kako su rekli, neozbiljno i neodgovorno očekivati da će bilo koji novi dogovor sa kosovskim Albancima iza kojeg stoji EU biti u interesu države Srbije i srpskog naroda na KiM.

„Zbog toga smatramo da nije u interesu naše države da učestvuje u daljoj normalizaciji odnosa na način na koji je ona predviđena Poglavljem 35. Srbija mora da insistira na vraćanju dijaloga pod mandat Saveta bezbednosti gde će biti osigurana statusna neutralnost budućih pregovora. Pitanje bezbednosti srpskog naroda na KiM i rešavanje sudbine nestalih osoba su

svakako prioriteti u daljim pregovorima ali je njih neophodno rešavati u okvirima obavezujuće Rezolucije 1244 koja, pritom, garantuje i prisustvo srpskih institucija u pokrajini“, stoji dalje u saopštenju.

Podsećaju da je poslanička grupa Srpske stranke Zavetnici još pre konstituisanja novog saziva Narodne skupštine istakla potrebu da se što pre održi posebna skupštinska sednica o KiM na kojoj će se raspravljati o svim dosadašnjim briselskim sporazumima kao i o smernicama za dalje vođenje pregovaračkog procesa, zaključuje se u saopštenju.