Vučić: Uskoro magnetne rezonance za 10 gradova i opština, ultrazvuk aparati, mamografi…

Vučić: Uskoro magnetne rezonance za 10 gradova i opština, ultrazvuk aparati, mamografi…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da se za manje od dva meseca obezbede 22 magnetne rezonance, 15 ultrazvuk aparata, kao i 20 mamografa za gradove i opštine, što će koštati na desetine miliona evra.

U prethodnim danima sam razgovarao sa ministarkom zdravlja, direktorkom RFZO, ministrom finansija i doneli smo odluku da za manje od dva meseca obezbedimo magnetne rezonance za 10 gradova i opština, 15 ultrazvuk aparata, kao i mamografe, što će koštati na desetine miliona evra, ali životi ljudi su najvažniji, rekao je Vučić na obeležavanju 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Vučić je čestitao 45 godina rada Instituta i najavio da će država obezbediti 13,5 miliona evra za građevinske radove i opreme za rekonstrukciju „Dedinja 1“, podsetivši da je država uložila 50 miliona evra u građevinske radove i opremu objekta „Dedinje 2“.

Mi ćemo raditi svoj posao na najbrži način i kao Boga te molim, Milovane zaustavi se sa zahtevima, rekao je Vučić, koji je zahvalio sadašnjem i bivšem direktoru Instituta Milovanu Bojiću i Bošku Đukanoviću na radu u toj ustanovi.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić rekao je da su 45 godina truda, rada, rezultata i uspeha ove ustanove „jače i snažnije od nečijeg veka postojanja“.

Od početnih 60 do danas skoro 1.000 zaposlenih, od nekoliko operacionih i dijagnostičkih sala, do današnjih 11 operacionih i šest angio sala, rekao je Bojić koji je izneo uverenje da će „Dedinje“ biti naučna tvrđava koja će osvajati evropske i svetske visine u medicinskoj nauci.

Bojić je rekao da je ova ustanova izvela rekord u jednom danu, 25 operacija.

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ postao je prepoznatljiv srpski brend koji su stvarale generacije najboljih lekara, medicinskih sestara, bolničara i nemedecinskih radnika, rekao je on i dodao da je to medicinska ustanova iz koje osoblje najmanje odlazi.

Bojić je zahvalio Vučiću na izgradnji i opremanju „Dedinja 2“, ali ga je zamolio da iskoristi svoj autoritet kako bi se pokrenula rekonstrukciju objekta „Dedinja 1“, kako bi postao nacionalni institut za srce i krvne sudove.