Vučić u Njujorku, niz sastanaka uoči izveštaja Misije UN o KiM

Vučić u Njujorku, niz sastanaka uoči izveštaja Misije UN o KiM

Šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji biće predstavljen na redovnoj sednici Saveta bezbednosti sutra. Već danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima niz bilateralnih sastanaka u Njujorku, a pored stanja u južnoj pokrajini sa stranim zvaničnicima razgovaraće i o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, o kojoj bi države trebalo da se izjasne početkom maja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je Njujork gde ga u narednih pet dana očekuje intenzivna diplomatska borba za zaštitu nacionalnih interesa naše zemlje.

Dve teme su na stolu. Jedna je šestomesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji. Druga tema je predloženi nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Kada je reč o prvoj temi, o izveštaju koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. razgovaraće se na sednici Saveta bezbednosti koja se sutra održava u sedištu Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije rekao je da izveštaj koji će biti predstavljen tog dana ne odražava pravu sliku kako je na terenu i da je loš u odnosu na realno stanje.

Pre dva dana tekst tog izveštaja je objavljen na sajtu Ujedinjenih nacija. Svoj osvrt dao je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija koji je rekao da su povećane tenzije između Beograda i Prištine.

Kao razlog povećanju tenzija u pokrajini naveo je odluku Prištine da ukine dinar i da odredi evro kao jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji. Antonio Gutereš pozvao je da se to pitanje reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Antonio Gutereš osvrnuo se i na pitanje koje je aktuelno već 11 godina, koje je potpisano pre 11 godina između Beograda i Prištine. To je formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako je Gutereš rekao, i pored diplomatskih pritisaka to pitanje još nije rešeno i nije pokrenuto formiranje Zajednice srpskih opština.

Dodatno situaciju destabilizuje i situacija oko izbora gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Pozvao je da se što pre sprovedu ti izbori kako bi se dodatno stabilizovala situacija.

Pozdravio je i postupak Prištine koja je posle dugog vremena prihvatila odlog Ustavnog suda i u katastar zavela zemlju Manastira Visoki Dečani.

Izveštaj se odnosi na period od 19. septembra 2023. tako da se deo odnosi i na događaje od 24. septembra u Bajnjskoj.

Oštra kritika stiže od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija koji apeluje i traži da se sprovede istraga i da se počinioci privedu pravdi.

Druga tema koja je aktuelna u Njujorku i koja će biti aktuelna narednih pet dana jeste nacrt rezolucije o Srebrenici o kojem će se glasati 2. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Predstavnika Srbije u Njujorku očekuje sastanak sa više desetina predstavnika zemalja članica Ujedinjenih nacija, kao i sa predstavnicima stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Cilj sastanaka i negde glavna tema tih razgovora biće da se pojasni pozicija Srbije u vezi sa predloženom rezolucijom.

Kako je rekao uoči dolaska u Njujork, donošenje takve rezolucije dodatno će narušiti i pokvariti odnose u regionu. Rekao je da su šanse Srbije male, ali da će se boriti i da neće biti tolika pobeda onih koji su rezoluciju predložili.