Vučić sa ministrom iz UAE o situaciji na KiM, vojnoj saradnji i geopolitici

Vučić sa ministrom iz UAE o situaciji na KiM, vojnoj saradnji i geopolitici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa državnim ministrom za odbranu Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Mubarakom Bin Fadalom Al Mazruijem i tom prilikom ga je upoznao sa situacijom na KiM, kao i kretanjima u regionu Zapadnog Balkana, a razgovarali su i o jačanju vojne saradnje.

Vučić je istovremeno iskazao posvećenost Srbije da „zajedno sa prijateljima i partnerima nastavi da radi na rešavanju izazova i pretnji regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti“.

On je u objavi na društvenim mrežama istakao da je sa Al Mazruijem razgovarao o složenim geopolitičkim prilikama, globalnim bezbednosnim izazovima, ali i o jačanju vojnotehničke saradnje između Srbije i UAE.

Napomenuo je da Srbija pridaje poseban značaj partnerstvu i prijateljskim vezama sa UAE i zahvalio se šeiku Muhamedu bin Zajedu koji je lično doprineo neraskidivim bilateralnim i ekonomskim vezama.

„Zamilio sam ministra Al Mazruija da šeiku prenese moje srdačne pozdrave uz uvek otvoren poziv da ponovo poseti Srbiju“, naveo je Vučić.

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Bin Mubarakom Fadelom Al Mazruijem sa kojim je razgovarao o trenutnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, saradnji u oblasti odbrambene industrije, kao i o aktuelnim projektima vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje i mogućnostima njihovog daljeg unapređenja.

Gašić je istakao je da su Ujedinjeni Arapski Emirati za Srbiju jedna od značajnijih zemalja na Bliskom istoku i potvrdio našu opredeljenost u očuvanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, zasnovanih na međusobnom prijateljstvu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

On je naveo da su lični i izrazito prijateljski odnosi predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda Bin Zajeda Al Nahjana dali najznačajniji doprinos jačanju i razvoju ukupnih odnosa dve zemlje, uključujući i saradnju u oblasti odbrane.

Kako je istakao, današnji razgovori sa ministrom Al Mazruijem, kao predstavnikom prijateljske i nama bliske zemlje, veoma su važni za Srbiju koja se suočava sa pritiscima i izazovima, koji umesto podrške pomirenju podižu tenzije i destabilizuju region.

Prema njegovim rečima, srdačan i otvoren današnji razgovor sa ministrom Al Mazruijem predstavlja podršku našim naporima da istrajemo na politici izgradnje trajnog mira, stabilnosti i napretka na Balkanu zasnovanog na iskrenom dijalogu i saradnji.

Gašić poručio je da ćemo nastojati da partnerstvo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima na mnogim poljima dodatno osnažimo i učinimo što je moguće bližim i sadržajnijim tražeći nove mogućnosti za razvoj zajedničkih projekata i aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i u oblasti vojnog obrazovanja i medicine.

Državni ministar odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Mazrui čestitao je ministru Gašiću stupanje na dužnost ministra odbrane i poželeo mu mnogo uspeha u daljem radu.

On je, tokom današnjeg sastanka, ukazao na značaj saradnje u oblasti odbrane i sveukupne saradnje naše dve države.