Vučić s Micotakisom: Od Evrope očekujemo jasne signale da nas u njoj žele

Vučić s Micotakisom: Od Evrope očekujemo jasne signale da nas u njoj žele

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je grčkom premijeru Kirjakosu Micotakisu na današnjem sastanku u Beogradu preneo da je Srbija čvrsto opredeljena za ubrzanje evropskog puta, i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju, nego je to stvar od suštinskog značaja za zemlju.

„Ali i u Evropi moraju da razumeju da očekujemo jasne signale da nas žele“, istakao je Vučić u obraćanju novinarima, i dodao da je razgovarano o svim aspektima odnosa dve zemlje.

Grčka je, konstatovao je Vučić, jedan od značajnih, važnih i iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu, a dve zemlje neguju dobre, prijateljske i bratske odnose.

Vučić je rekao da su se Srbija i Grčka uvek uzajamno podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom rekao da se ove godine navršava 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

„Srbija i Grčka neguju dobre, prijateljske, usuđujem se da kažem i bratske odnose. Verujem da će ovo biti godina ogromnog napretka u ekonomskim odnosima i trgovinskoj razmeni i da ćemo održati četvrti Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke“, kazao je Vučić na konferenciji u Palati Srbija u Beogradu.

On je kazao da je sa grčkim premijerom obavio „otvoren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima“ i da mu je „nedvosmisleno“ rekao da je Srbija „čvrsto opredeljena“ za nastavak i ubrzanje evropskog puta.

„Premijer Micotakis me je informisao o mnogim stvarima koje meni nisu na takav način poznate jer nismo deo EU. Grčka je jedan od najvećih podržavalaca evropskog puta Srbije, mi smo zahvalni na toj podršci“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je sa Micotakisom razgovarao o izložbi Ekspo i planu za razvoj Srbije do 2027. godine.

„Naš cilj, rekao bih ostvariv cilj je da kraj 2027. godine dočekamo sa vrednošću BDP od 100 milijardi evra. Pre samo 10 godina ukupan BDP iznosio je 32 a danas je 69 milijardi evra. To bi pokazalo kvantni skok koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina a za to nam je potrebna podrška naših grčkih prijatelja“, rekao je Vučić.