Vučić razgovarao s Stoltenbergom o situaciji na severu Kosova

Vučić razgovarao s Stoltenbergom o situaciji na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar  NATO naveo, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

„Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u medunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'“, rekao je predsednik Srbije, navodi se u saopštenju.

Vučić je ukazao da su svi „iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione jer valjda ne bi trebalo da postoje ili ne bi smeli da polete“ dok im to ne odobri premijer Kosova Aljbin Kurti ili neko iz medjunarodne zajednice.

Vučić je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru NATO Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, i na kraju razgovora pitao koju je to normu i medjunarodni propis Srbija prekršila, danas, juče ili bilo kada.

Srbija poštuje sve medjunarodne sporazume koje je potpisala. Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije, rekao je Vučić.

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.