Vučić: Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti

Vučić: Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je u Istanbulu da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan do kraja godine posetiti našu zemlju, te istakao da prijateljstvo sa Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vučić je, nakon razgovora sa Erdoganom, rekao da je to bio veoma dobar sastanak , koji je trajao gotovo dva sata.

„Razgovarali smo o svim važnim temama, pre svega ekonomskim, o turskim investicijama, kako turske kompanije izvode radove u našoj zemlji, ali i svim regionalnim pitanjima i odnosima Srbije i Turske. Od bilateralnih do ukupnih odnosa i o saradnji u svim drugim oblastima“, preneo je Vučić.

Ukazao je da sleduje sednica Državnog saveta, što je viši nivo u odnosu na međuvladinu komisiju koju imamo sa drugim zemljama.

„Do kraja godine uslediće zvanična poseta Erdogana Srbiji i to će biti prilika da dodatno razgovaramo o važnim pitanjima za Balkan i ceo region. Turska je velika regionalna sila“, naglasio je Vučić.

Kaže i da je pokrenuto pitanje bržeg protoka roba i usluga, pa postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način, da uz najmanje mogućih dokumenata prelazimo granice, čime prijateljstvo dižemo na još viši nivo.

Naveo je da trgovinska razmena neprestano raste, da je prošle godine bila na 1,3 milijardi evra i izrazio uverenje da će veoma brzo stići do dve milijardi evra.

Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da bi odnosi dve zemlje mogli da budu još bolji, izjavio je Vučić.

Istakao je da su odnosi sada drugačiji nego pre 10, 15 ili 20 godina.

„Možemo još truda da uložimo da te odnose napravimo još boljim i da gradimo dodatno poverenje. To je za nas jedna od velikih i važnih stvari, uslov bez kojeg ne možemo da sačuvamo stabilnost u regionu“, naglasio je Vučić.

Naglasio je da je logično da rastu turske investicije, jer njihove firme vide česte susrete njega i Erdogana, da će dolaziti još više i da je to jedan nezaustavljiv proces.

Rekao je i da je imao važan sastanak sa turskim invetitorima pre dva dana u Beogradu i istakao da smo višestruko uvećali trgovinsku razmenu sa Turskom. To će ići u još boljem smeru, dodao je on.

„Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom nam garantauje sigurnost, pošto je Turska velesila regiona i moramo da čuvamo mir. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu i sa Bošnjacima i svima ostalima u našem regionu, delimično i sa Albancima i svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim“, naglasio je Vučić.