Vučić: Nismo mogli da se dogovorimo ni oko čega, Kurti odbacio sve predloge EU

Vučić: Nismo mogli da se dogovorimo ni oko čega, Kurti odbacio sve predloge EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da delegacije Beograda i Prištine nisu mogle da se dogovore ni oko čega, jer su predstavnici Kosova odbili sve predloge Evropske unije.

Posle dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, Vučić je novinarima rekao da premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio niti jednu od tri tačke iz predloga EU.

„Dobili smo predlog EU koji je usaglašen sa glavnim pregovaračima. Srbija je u potpunosti prihvatila sve tri tačke, da intenziviramo zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih osoba, da se uzdržavamo od akcija koje bi mogle da destabilzuju situaciju na terenu i da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno i da pripremaju sastanke na visokom nivou“, kazao je Vučić.

Naveo je da Albanci nisu želeli da prihvate nijednu tačku i da ga „posebno zabrinjava“ što „su izbegli da prihvate rečenicu da će se uzdržavati od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu“.

Vučić je rekao da je Kurti insistirao na tome da su Srbi krivi za tri genocida na Kosovu, od kojih je „prvi bio 1878. godine, drugi ili u Balkanskim ratovima ili u Drugom svetskom ratu, a treći 1999. godine“.

Dodao je da je kosovska delegacija tražila da Srbija „odgovara za svoju prošlost“ i da „plati punu cenu“. „Zabrinut sam za sudbinu Srba na Kosovu, ne znam šta ćemo da radimo. Ni oko čega nismo mogli da se dogovorimo, zahvaljujući unapred donetoj odluci albanske strane“, naveo je Vučić.

„Razgovor je bio vrlo neprijatan, ljudi iz EU ne veruju šta vide i šta slušaju. Ne želim da prihvatim ocenu da je krivica podjednaka, mi smo 100 odsto prihvatili sve što je EU predložila, a neki su došli da razore dijalog“, kazao je.

Naveo je da bi krajem avgusta trebalo da bude nastavljen tehnički dijalog, ali je dodao da „to što će da se vide pregovarači ne znači ništa“.