Vučić: Kina glavna tema na marginama Bledskog strateškog foruma

Vučić: Kina glavna tema na marginama Bledskog strateškog foruma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Bledu da je na sastancima na Bledskom strateškom forumu glavna tema bila Kina i njen nagli ekonomski napredak.

Posle učešća na Bledskom strateškom forumu, Vučić je novinarima iz Srbije rekao da je glavna tema bila „kako će da se pregovara investicioni dil sa Kinom“.

„Pred kamerama glavna priča su klimatske promene i zelena agenda, a to niko nije pominjao ni na razgovorima ni na ručku. Na sastancima je tema jedino Kina, to je preokupacija i Evropljana i Amerikanaca. U Srbiji su dva najveća izvoznika Zidjin i HBIS, to su naše kompanije, one u Srbiji proizvode i doprinose napretku Srbije, ali će ih oni videti kao kineske“, kazao je Vučić.

On je rekao da od institucija EU nikada nije čuo ništa protiv inicijative Otvoreni Balkan, da nju deset članica Unije podržava „na izuzetan način“, ali da postoje najmanje dve ili tri zemlje „koje se ne raduju tome jer su lakše upravljale procesima“ pre nego što su Srbija, Severna Makedonija i Albanija „rešile da same odlučuju o svojoj sudbini“.

„Da li postoji oduševljenje u svim zemljama inicijativom Otvoreni Balkan? Naravno da ne, što bi njihov interes bio da mi brže napredujemo. Zbog ideje Balkan Balkancima mnogi su političari stradali, plaćala se velika politička cena, ali to je jedina ideja koja može da nas spasava u ovakvim uslovima“, rekao je Vučić.

On je kazao da je danas odvojeno razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On je ponovio da unutar EU ne postoji dovoljna želja za proširenjem.

„Verujem da će uvek da se pojavi neko ko će nešto da zameri, Bugari Makedoncima, Hrvati nama. Čeka se ishod nemačkih izbora, sledeće godine su francuski izbori, komplikovana je situacija“, naveo je.