Vlada usvojila Strategiju državnog vlasništva

Vlada usvojila Strategiju državnog vlasništva

Vlada Srbije je usvojila Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, objavilo je Ministarstvo privrede.

Strategijom je predviđeno uspostavljanje centralizovanog sistema upravljanja privrednim subjektima, a utvrđeno je da Ministarstvo privrede obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, osim u slučajevima kada to zahtevaju obaveze preuzete međunarodnim aktima, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, shodno tome, ministarstvo će razviti i uspostaviti vlasničku politiku koja će definisati opravdanje i svrhu državnog vlasništva, ciljeve državnog vlasništva, ulogu države u korporativnom upravljanju društava u kojem je država član, kao i način na koji će država implementirati svoju vlasničku politiku.

Cilj Strategije, koja je prvi put usvojena u Srbiji, je da se održivim i efikasnim upravljanjem privrednim subjektima sprovede njihova reforma, poveća korist od državnog vlasništva za državu i građane i zaštite opšti interesi države.

Definisani cilj, kako je ukazano, postići će se kroz razvoj jedinstvenog okvira vlasništva i upravljanja nad svim privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije i omogući će se centralizacija odgovornosti i nadležnosti države u pogledu vlasništva, kao i uspostavljanje, razvoj i unapređenje korporativnog upravljanja u njima.

Strategija je izrađena uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ona, kako je navedeno, predstavlja jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima, ciljevima finansijskih i javnih politika, kao i principima korporativnog upravljanja i praksama nadzora nad privrednim subjektima u skladu sa medjunarodnim standardima i najboljom praksom.