Lajčak: Postoji volja obe strane da se dijalog nastavi

Lajčak: Postoji volja obe strane da se dijalog nastavi

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je za N1 da je glavni zaključak njegove posete da kod obe strane postoji volja da se dijalog nastavi i da je jedan od ciljeva dolaska bio da lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, kao budućem pregovaraču, da pune informacije o dosadašnjem procesu.

„Mislim da imamo dovoljno prostora i očekujem da će se taj prvi sastanak desiti u razumno vreme – nakon formiranja svih potrebnih institucija (u Prištini) i to bi moglo da bude sigurno pre leta“, rekao je Lajčak.

On je naveo da su u dijalogu do sada dogovoreni neki delovi – tekstovi u vezi sa nestalim licima, interno raseljenima, ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom. Na stolu je trenutno, kaže, imovina. Kad je u pitanju ZSO – od dogovorenog modela EU nije odustala.

„Dijalog je apsolutno ključan za normalizaciju odnosa, za evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije. Meni je bitno da nijedan od aktera sa kojima sam se susreo na Kosovu i Srbiji nije postavio pitanje da li je potreban dijalog, i to je ključna poruka“, istakao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posete ovog puta bio to da se sastane sa Kurtijem, koji je dobio snažan mandat od birača i da razgovaraju o nastavku dijaloga.

Predstavnik EU navodi da Kurti nije bio upućen u dijalog, tako da mu je bilo, kako kaže, bitno da kosovskom zvaničniku da pune informacije o dijalogu.

Lajčak je naveo da je zaključak da Kurti razume da je dijalog potreban, da je spreman da se sa njime nastavi i da je on taj koji će da vodi delegaciju Prištine.

Kaže da je dijalog potreban i zbog dogovaranja sporazuma, ali i zato što je to, kako ističe, jedina platforma za razgovor Beograda i Prištine.

Lajčak navodi da Uniji puno vremena oduzima ne samo dogovaranje ovog sporazuma, već i razgovor o tome koliko se primenjuju već postojeći sporazumi, „a tu ima puno izazova“.

Ako nema dijaloga tenzije rastu, ako ima dijaloga tenzije padaju, kaže Lajčak i navodi da se bez te platforme postojeća pitanja rešavaju „putem poruka preko medija, što nije najefikasniji način za njihovo rešavanje“.