Vulin: Srbija neće biti „NATO pešak“

Vulin: Srbija neće biti „NATO pešak“

Zapadne nacije treba da se izvine Srbiji umesto da je teraju da postane „pešak NATO-a“ u sukobu sa Rusijom, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Beograd neće dozvoliti da bude uvučen u „tuđe ratove“, rekao je on u subotu u jutarnjoj emisiji Pinka.

Stav Beograda u odnosu na tekući sukob između Moskve i Kijeva je „veoma jasan“, rekao je Vulin i dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da se neće pridružiti režimu sankcija Rusiji zbog dugogodišnjih bliskih i prijateljskih odnosa sa Moskvom.

Ministar unutrašnjih poslova je reagovao na reči potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, koja je ranije rekla da bi hipotetički budući kabinet Srbije trebalo da bude „specifičniji“ u svom stavu o sukobu.

„Da li želimo da budemo deo sukoba Zapada sa Rusijom? Hoćemo li da zaboravimo sve ove decenije u kojima nas je Rusija podržavala? Hoćemo li da zaboravimo sve ove vekove slovenskog bratstva?“ retorički je pitao Vulin dok je branio stav svoje vlade po tom pitanju.

Srbija poštuje teritorijalni integritet „svih naroda“, rekao je ministar i dodao da Beograd „poštuje i međunarodno pravo, za razliku od Evropske unije“. Vulin je potom osudio Brisel zbog, kako je rekao, nepoštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

SAD i njeni saveznici su prekršili suverena prava Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosova, smatra Vulin. Svaki put kada američki ili drugi zapadni zvaničnici pozovu Beograd da uvede sankcije Rusiji, Vulin kaže da ih pita kada bi to učinili zbog kršenja teritorijalnog integriteta Srbije.

Da su Vašington, Brisel i njihovi saveznici poštovali međunarodno pravo, povukli bi svoje priznanje Kosova, smatra Vulin. Put ka poštovanju teritorijalnog integriteta drugih naroda krenuo bi tako što bi oni rekli „izvinite“ i priznali da su „pogrešili što su bombardovali“ Srbiju, kao i izvinjenje za decu koju su ubili, dodao je ministar.

Umesto toga, SAD i EU žele da Srbija postane „pešak NATO-a“, da postane „neko ko želi da se upusti u sukob sa Rusijom“, rekao je on.

„Vrlo smo jasni: nećemo se upuštati u sukob sa Rusijom, nećemo se upuštati u tuđe ratove, nećemo biti tuđi pješaci.

Srbija je jedna od retkih evropskih država koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Beograd se u više navrata suočavao sa pozivima EU da „sleduje njeno vođstvo“ i pridruži se režimu sankcija, čemu se opirao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem juna da je EU „potpuno u ratu sa Rusijom“, dodajući da je Brisel veoma „ljut“ na Beograd što ga ne sledi. Predsednik je tada rekao da će Srbija nastaviti da ide svojim putem u EU bez žrtvovanja veza sa Moskvom i dodao da „mora postojati racionalan i pragmatičan pristup“.

Vulin je ranije rekao i da zapadni narodi toliko očajnički žele da nateraju Srbiju da se pridruži režimu antiruskih sankcija jer im je potreban Beograd na njihovoj strani da ih „oslobodi greha kršenja međunarodnog prava“ u samoj Srbiji.