Španija poručuje da ne menja svoj stav o Kosovu

Španija poručuje da ne menja svoj stav o Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja ne planira da otvori kancelariju za vezu u Prištini i da se stav Španije o nepriznavanju Kosova nije promenio, preneo je večeras RTK2.

„Ne planiramo da otvorimo kancelariju za vezu u Prištini“, kaže se u odgovoru Ministarstva za Kljan Kosova, posle medijskih izveštaja da je pokrenuto otvaranje kancelarije.

U odgovoru Ministarstva se ukazuje i da se stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine.

Španija pozdravlja nastavak dijaloga između Prištine i Beograda kao pozitivan korak, navelo je Ministarstvo i istaklo da je neophodno iskoristiti trenutak i pokušati postići prihvatljiv sporazum za obe strane i poštujući međunarodno pravo.

„Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kojeg u potpunosti podržavamo“, stoji u saopštenju.

Špansko ministarstvo ističe da su spremni da sarađuju, koliko god budu mogli, u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana.