Skupština opštine Srebrenica usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda

Skupština opštine Srebrenica usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda

Skupština opštine Srebrenica usvojila je Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. veku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu. Za tu odluku glasali su srpski odbornici, nakon što su bošnjački napustili sednicu posle duge rasprave, prenela je RTRS.

Inicijativu za usvajanje Rezolucije podneo je potpredsednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD, koji je rekao da taj dokument treba da pokaže obim stradanja srpskog naroda i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. veku.

Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i večite borbe na strani pobednika protiv osvajača, kazao je Pavlović.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije prosledi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o tome. Dokument će biti prosleđen i parlamentu Crne Gore da se i on upozna sa srpskim stradanjima u Srebrenici, uz ocenu da je to trebalo da urade pre nedavnog usvajanja Rezolucije o Srenrenici, kada su potpuno ignorisali srpske žrtve.

Na današnjoj sednici je zatraženo da se stavi van snage ranije usvojena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, koju je donela tadašnja bošnjačka skupštinska većina.