Si kaže da bi neprikladno rešavanje pitanja Tajvana pogodilo odnose Kine i SAD-a

Si kaže da bi neprikladno rešavanje pitanja Tajvana pogodilo odnose Kine i SAD-a

Kineski predsednik Si Đinping rekao je u petak svom američkom kolegi Džou Bajdenu da je potrebno pažljivo rukovođenje pitanjem Tajvana kako bi se izbegao negativan uticaj na kinesko-američke odnose, prenose kineski mediji.

Kina kaže da je Tajvan, koji posmatra kao otcepljenu provinciju koju treba vratiti u okrilje, silom ako je potrebno, najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Vašington, koji traži pomoć Pekinga u obnavljanju mira u Ukrajini nakon ruske invazije 24. februara, nema formalne diplomatske veze sa Tajpejem, ali je najvažniji međunarodni podržavalac i snabdevač Tajvana oružjem.

„Neki pojedinci u Sjedinjenim Državama šalju pogrešne signale snagama za nezavisnost na Tajvanu, a to je veoma opasno“, rekao je Si Bajdenu u video pozivu.

„Ako se pitanje Tajvana ne reši kako treba, to će imati subverzivni uticaj na odnose između dve zemlje.

Kina je u petak plovila svojim nosačem aviona Šandong kroz Tajvanski moreuz, u senci američkog razarača, rekao je Rojtersu izvor sa direktnim saznanjima o tome, samo nekoliko sati pre nego što su kineski i američki predsednici trebalo da razgovaraju.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden u razgovoru sa Sijem ponovio da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i naglasio da Vašington „nastavlja da se protivi bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo“.

Kina je u protekle dve godine pojačala svoje vojne aktivnosti u blizini ostrva da bi potvrdila svoje pretenzije na suverenitet.

„(Nadamo se) da će američka strana posvetiti odgovarajuću pažnju“ tom pitanju, rekao je Si Bajdenu.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana izrazilo je zahvalnost Bajdenu na njegovom „naglasku na održavanju statusa kvo mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, kao i na njegovoj čvrstoj podršci bezbednosti Tajvana“.

Pozvao je Kinu da preduzme konkretne akcije i osudi rusku invaziju na Ukrajinu. Tajvan, koji odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu, pridružio se sankcijama Rusiji predvođenim Zapadom i poslao humanitarnu pomoć za ukrajinske izbeglice.

Si je takođe rekao Bajdenu da se rat u Ukrajini mora okončati što je pre moguće, prenose kineski državni mediji.

Sve strane treba da zajednički podrže dijalog Rusije i Ukrajine, dok bi SAD i NATO takođe trebalo da vode razgovore sa Rusijom kako bi rešili „suštinu“ ukrajinske krize, rekao je Si.