Selaković: Samit nesvrstanih u Beogradu potvrda ugleda Srbije

Selaković: Samit nesvrstanih u Beogradu potvrda ugleda Srbije

Beograd će sutra i prekosutra biti domaćin Samita pokreta nesvrstanih. Više od 100 stranih delegacija potvrdilo je učešće. Poruka srpskog šefa diplomatije Nikole Selakovića, koji je i domaćin jednog od najvećih multilaternih skupova u svetu u ovoj godini, jeste da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja – Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

Ovo je jedan od najvećih skupova u Evropi pa i svetu ove godine, posebno u uslovima pandemije, rekao je za RTS ministar Selaković.

„Beograd i Srbija će pokazati da su tradicionalno dobri domaćini i ugostiće delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 ljudi biće prisutno na samom događaju. U toku današnjeg dana stići će najveći broj delegacija i očekujem da će Beograd ponovo u naredna četiri dana posvedočiti zbog čega je pre šest decenija postao svet“, rekao je Selaković.

U Beogradu će boraviti i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje posmatrača u Pokretu nesvrstanih isto kao i Srbija.

„Bilateralni sastanci će trajati sve vreme samita. Rusija je od jula ove godine posmatrač u Pokretu nesvrstanih kao i Srbija. Dolazak Sergeja Lavrova znači puno jer dodatno ojačava i osnažuje karakter i nivo ovog skupa, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja trenutno potresa svet“, ističe Selaković.

Prema njegovim rečima, organizacija jednog ovakvog skupa je potvrda ugleda Srbije, koja ima brzorastuću ekonomiju i neko sa kime žele svu da sarađuju.